Googlesøk – wow, så enkelt?!

På mange måter liker jeg å definere Google som internetts gud. Bare i Norge gjøres det over 50 millioner søk på søketjenesten hver eneste dag. Nå lurer du sikkert fælt på hvordan jeg fant ut av dette. Svaret er enkelt, jeg «googlet» det. Google har blitt en så stor del av vår hverdag at vi til og med har erstattet ordet å søke med «å google» i vårt talespråk. Vi googler alt fra hvor lenge et egg skal koke for at det skal bli hardkokt, til hva en kul på hofta vår betyr. Lurer vi på noe, «googler» vi det. Google har blitt vår egen lege, kokk, mor, leksehjelp, nyhetsanker og til og med vår egen tolk. Er det rart jeg liker å kalle søkemotoren for internetts gud? Men vet vi egentlig alle måtene det faktisk går an å «google» på?

Power Searching with Google

Arne Krokan anbefalte oss etter forelesningen 23.januar å ta en kikk på «Power Searching with Google». Dette er et kurs bestående av seks trinn med hver sine undertemaer og alle med hver sine småklipp som forklarer hvordan man kan bli en bedre Googlesøker. Jeg tok beina fatt og satte i gang med kurset. Jeg gjorde dette ferdig, og det eneste jeg tenkte var: «wow». Det var så mange måter man kunne søke på Google for å få det perfekte egnete resultat, uten at jeg i det hele tatt visste om det. Ut ifra hva jeg lærte av kurset, har jeg dratt med noen godbiter jeg likte best på hvordan man kan søke på Google.

6 TIPS FOR Å BLI EN STJERNE PÅ GOOGLESØK

1. Finn ditt sitat

Vi har alle vært der. Vi søker etter en setning og resultatet ender opp med at alle ordene våre er spredt i 4-5 forskjellige setninger på ulike nettsider. Hvordan kan du da finne akkurat den kilden som viser akkurat den setningen du søkte etter? Ved å legge inn «» før og etter setningen, vil du kun få opp (forhåpentligvis) det du søkte etter. Hvis du for eksempel er nysgjerrig på hvilke fylker vi har i Norge og søker Norges fylker, vil du få opp dette:

Her ser du at du ikke får konkret akkurat det du søkte etter. Ordene du søkte med står litt her og der og ikke i en setning. Om du ønsker å få et direkte sitat av det du søker etter, gjør du dermed slik: «norges fylker», og da vil resultatet se slik ut:

Her ser du at akkurat det du søkte etter dukker opp, og du kan med fryd og gammen velge og vrake i nettsider med akkurat det du ønsket.

2. Bildesøk

Her om dagen fikk jeg tilsendt et bilde av en venninne av meg. Det var et bilde av et fjell hun lenge har ønsket å reise til for å se, men hun kunne ikke helt huske hva fjellet het eller hvor det lå. Jeg tok dermed saken i egne hender og startet med å gå på Google bilder. Der fins det en funksjon som vises som et kamera. Om man trykker på det kan man velge et bilde man har lagret på pcen sin og legge inn.

Etter å ha lagt inn bildet og trykket søk, så det slik ut:

Bare ved å legge inn et bilde vil Google finne ut både hva fjellet heter og all informasjon man behøver. I dette tilfellet får vi både generell informasjon om fjellet og i tillegg om hvordan man kan besøke det.

3. Bilde med ønsket farge

Om vi beveger oss litt mer inn i bildeverdenen og ikke lenger bare ønsker å finne ut hvor et bilde er fra eller hva det er av, men faktisk kun en spesifikk farge av et tema, har du faktisk muligheten til det også! Om vi fortsetter med eksempelet fra det forrige tipset om fjellkjeden Syv søstre, og vi ønsker kun å se på bilder av det i solnedgang, starter vi slik:

Vi søker etter Syv søstre på bilder, trykker på verktøy-funksjonen, og deretter velger hvilke farge som skal være temaet på bildene av fjellkjeden. Her har vi valgt fargen lilla, og vi ser at kun bilder av Syv Søstre med lilla i seg dukker opp.

4. Ønsket filformat

Om du ønsker å få ting i en viss type filformat, så er det faktisk mulig å søke etter dette også. La oss fortsette med Syv Søstre. Om du for eksempel ønsker å finne et turkart til dette fjellet, og derfor trenger en type filformat for å kunne laste ned kartet og skrive det ut fra egen pc, kan du søke: syv søstre filetype:pdf

Du vil da se at det kun vil dukke opp resultater om fjellkjeden i filformaten PDF. Kun skriv inn ditt søkeord med :PDF eller :DOC e.l og du vil få opp den filtypen du ønsker.

5. Fjerne uønskede ord

Du har garantert opplevd før når du har googlet at du har fått opp sider med informasjon som er helt irrelevant eller uinteressant for ditt søk. Når jeg for litt siden fikk høre på radioen at artisten Ed Sheeran var i Norge, ble jeg ganske nysgjerrig på hva han hadde foretatt seg i nyhetsbilde de siste årene. Men når jeg kun søkte på navnet hans, kom det kun opp artikler om hans besøk i Norge. Det jeg lærte under kurset, er at jeg kan søke: ed sheeran -norge, for å fjerne alle resultater som handler om Ed Sheeran og Norge å gjøre.

Jeg slapp dermed å få opp unødvendige artikler og intervjuer om Ed Sheeran i Norge, og kunne heller fokusere på mer grunnleggende fakta og informasjon om artisten.

6. Konverteringer

Har du noen gang vært i utlandet der gradestokken viser Fahrenheit og du er vant til å kunne sjekke temperaturen i Celcius? Frykt ikke! Google har til og med løsningen på det. Det eneste du gjør er å skrive inn temperaturen i Fahrenheit for eksempel slik: 212F to C. På den måten forklarer du at du ønsker å konvertere temperaturen som vises i Fahrenheit over til Celsius for å kunne vite hvor mange grader det er ute.

I tillegg til at du kan konvertere ulike temperaturen fra ulike måleenheter, er også Google din egen kalkulator. Om du sitter fast med et vanskelig mattestykke, skal du ikke fortvile. Bare skriv det inn i søkefeltet til Google og på under to sekunder har de regnet det ut for deg. Kult, hva?

 

Kurset hadde en del andre nyttige tips i tillegg som jeg personlig syntes gjorde meg om til en bedre Googlesøker. De overnevnte er de jeg selv syntes var mest interessante, og det var ikke så vanskelig heller, var det vel?

Her er en smakebit på introduksjonen til kurset om Power Searching with Google:

– Emma Nilsen

6 kommentarer til «Googlesøk – wow, så enkelt?!»

  1. Dette innlegget likte jeg godt!

    Selv har jeg ikke hatt tid til å gått igjennom Power Search kurset… Innlegget har godt med illustrasjoner og kort og presis tekst så man enkelt får med seg og skjønner hvordan ulike søkefunksjoner fungerer!

    Takk for fin innføring 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *